Bursa Tarihi Ermeni Katolik Kilisesi geçmişi ve peşinde sakladığı büyük tarihi ile geçmişinde pek çok farklı kültürden insan barındırmıştır Bursa. Pek çok kültüre ve dine dair tarihi kalıntılar günümüze dek taşınmıştır.
Bursa Tarihi Ermeni Katolik Kilisesi
Bursa Tarihi Ermeni Katolik Kilisesi oturduğum mahalle yakın ve benim ilgimi çeken köşede sıkışıp kalmış, restore edilmeyip kaderine terk edilmiş bir yapı. Geçenlerde fotoğrafını çektim kafeler sokağında eski evlerin arasında görünen metruk kısmını. Sonra merak edip tarihini araştırdım ve öyle paylaşmak istedim.
Bursa’da sadece Osmanlı tarihinin kalıntıları restore ediliyor; hamamlar, hanlar, belediyeye gelir getiren kafelere, restoranlara dönüşütürülüp, geçmişinden eser kalmadan restore ediliyor… Diğer kültüre ait kalıntılarınsa yüzüne pek bakılmayıp, kaderlerine terk edildiği aşikar…
Bursa Tarihi Ermeni Katolik Kilisesi
Bursa’da 1800’lü yıllarda Ermeniler yaşıyordu. Ancak Katolik Ermenileri ile diğerleri gibi kendilerine ait bir kilise isteyince 1831 yılında daha önce Ermenilere ait olup kullanılmayan bir binanın Katolik Kilisesi yapılmasına izin verildi. Ermeni Katolik Kilisesi, Namazgah Caddesi ile Yeşil Caddesini birbirine bağlayan Akdemir Sokağında bulunuyor. Burası diğer adı ile Yeşil kafeler sokağı olarak da biliniyor. Geçmişte Katolik Kilisesi’nin yanında Katolik Etyen Mektebi de bulunuyormuş.
1925 yılında Ermeni Katolik Kilisesi aylığı 50 lira ile kiraya verilmiş ve uzun yıllar boyunca tütün deposu olarak kullanılmış. Narteksi bu dönemde bozulan kilisenin girişine idari amaçlı bir yapı inşa edilmiş. Kilisenin içi ise ahşap kolon ve döşemeyle üç katlı bir işyeri konumunda düzenlenmiş.
Tarihi Yapıların Hepsi Bilinmeye Değer