Kayaköy Gemile Koyu Otostop Macerası Fethiye bu yaz yine gitmeyi heyecanla beklediğim, gittiğimde de zaman geçip bu güzel günler bitmesin dediğim bir yer bende 🙂
Kayaköy Gemile Koyu Otostop Macerası
Kayaköy Gemile Koyu Otostop Macerası Ege’den Akdeniz’e uzanan kamplı gezimiz esnasında otostop maceralarımıza ilk olarak Fethiye-Ölüdeniz arasında başladık. Ölüdeniz Belcekız plajında kamp yaparken bizi bu konuda cesaretlendiren pek çok arkadaşlarımız oldu 🙂
Fethiye Kalesi Aşıklar Tepesi gezimizden sonra Kayaköy‘ ü de görmek istiyorduk fakat çok ters tarafta kalıyordu. Yine otostopla oraya ulaşsak fikrini düşünürken, kendimizi Fethiye ana caddesine çıkıp parmak kaldırırken bulduk. İstanbul plakalı bir araba durdu nereye gideceksiniz? diye sordu. Kayaköy dedik ve atlayın dedi. Cem abi ile tanışmamız böyle oldu. Aslında kendisi Ölüdeniz‘e kaldığı otele gidiyormuş fakat Kayaköy, Gemile Koyu onun anılarında çok güzel yerler olduğu için bizim sayemizde bir kez daha ziyaret etmek istemiş.
Eylül güneşinin altında tozlu yollardan ilerleyerek ilk önce Kayaköy’e ulaştık.
Kayaköy 5 Bin Yıllık Tarihe Sahip
Bu hayalet köy “Barış ve Dostluk” köyü olarak 1988 senesinde Mimarlar Odası ve Türk-Yunan Dostluk Derneği tarafından ilan edilmiş. 3. derece kentsel ve arkeolojik sit alanı ilan edilen köy umarım ilerki yıllarda da özelliği bozulmadan daim olur. Çünkü bir restorasyon çalışması ve otel yapma gibi söylentiler etrafta dolanıyor umarım gerçekleşmez fakat bunun sebebi sanırım burayı çok fazla turistin ziyaret etmemesi. Siz siz olun bir an önce özelliğini hala koruyorken Kayaköy‘ü ziyaret edin.
Kayaköy tam olarak bilinmemekle birlikte bazı kaynaklarda 11. yüzyıl diğerlerinde ise 14. yüzyıl başlarında burada yaşayan Rumlar tarafından Antik Likya Uygarlığı‘na ait Karmylassos Kenti kalıntıları üstüne kurulmuş, günümüzde hala ayakta olan yapıların birçoğu 19. yüzyılda tarihlenmiş.
Köy deyip geçmeyin 20. yüzyılın başlarında burada 15 bin kişi yaşıyormuş. Günümüzde de içerisinde yıkık halde olsalar da 3 bin ev, 2 kilise, 9 şapel, okullar, hastane, kütüphane ve olmazsa olmaz zanaat atölyeleri var.
Köyün içini girişte kişi başı 6 lira ücret ödeyerek gezebiliyorsunuz, zaten Kayaköy evleri yol kenarından da rahatça görünüyor.
Gemile Koyu Huzur Sizinle
Kayaköy Gemile Koyu Otostop Macerası sonraki durağımız Kayaköy‘ün önünden ilerleyerek virajlı yollardan ve tepelerden dolaşıp Gemile Koyu’na varmaktı. Kayaköy‘e uzaklığı sadece 6 km. Geçtiğimiz her güzel manzarada arabayı kenara çekip haydi biraz manzarayı seyredelim sizde fotoğraf çekin diyen Cem Abi çok konuşkandı. İş dolayısıyla Fethiye’ye yolu düşmüş hem gezmek hem de tatil diyordu.
Gemile Koyu içinde girişte kişi başı 5 lira ödeme alıyorlar. Kafe tarzı bir tesis ahşap platformla deniz kıyısına kurulmuş. Burada uzun kumsallar yok, kendi halinde sevimli bir koy. Huzur arayanlar için biçilmiş kaftan olan Gemile Koyu Kamp Alanı içinde ahşap platformlar üzerine çadırınızı kurarak kalabilirsiniz tabi fiyatlar biraz yüksek. Bu yüzden biraz daha asi olarak koyun ilerisinde kimseciklerin olmadığı yerlere çadır kurup da geceyi geçirebilirsiniz. 🙂
Koyun tam karşısında Gemile Adası bulunuyor. Bu adaya tekne kiralayarak ya da Ölüdeniz‘de yapılan tekne turlarına katılarak gidebilirsiniz.
Çay ve gün batımına yaklaşan enfes bir koy manzarası eşliğinde Cem abi ile sohbet ederek yeni yerler keşfetme ve yeni insanlar tanıma maceralarımıza bir yenisini daha eklemiş olduk.
Sonrasında bizi aracıyla yine Ölüdeniz‘e dek bıraktı.Yazılarımızı takipte kalın Ölüdeniz günlerimiz ayrı bir macera 🙂